Rybízové víno I.

 

Na 15l demižón budete budete potřebovat:

4,5l rybízu - z toho nejlépe 1,5l černého
4,5kg cukru
2x živná sůl
2x kvasinky

Postup je následující:

Cukr rozpustíme v troše vody, převaříme a necháme vychladnout.
Rybíz rozmačkáme, do demižonu nalijeme cukrový sirup, nasypeme rozmačkaný rybíz, nasypeme kvasinky a živnou sůl a dolijeme převařenou chladnou vodou tak do dvou třetin objemu demižonu.
Nasadíme kvasnou zátku s bublátkem a necháme kvasit.

Tolik recept.

 

Já jsem se tohoto receptu držel docela věrně.
Cukr jsem rozpustil za tepla v troše vody, teď opravdu nevím kolik té vody bylo ale vypadalo to, že se takové množství cukru nikdy nemůže rozpustit. Nakonec se to skutečně povedlo, konzistence byla jako hodně, hodně hustý med.

Ze stopek jsem obral kuličky rybízu, nejprve pořádně propláchl a rozmačkal v ruce.
Ne vše se rozmačkat povedlo ale pak jsem to tlačil do demižónu skrz trychtýř  pomocí vařečky a tím jsem to značně vylepšil. Stejně ale nakonec tak pětina rybízu zůstala nerozmačkaná. Myslím, že to nijak nevadilo.
Jako první jsem do demižonu nalil onu hustou cukrovou hmotu, potom ten rozmačkaný rybíz a poté jsem nalil část převařené vody, jen aby rybíz plaval.
Jako další jsem nasypal kvasinky a živnou sůl, dolil převařenou vodou do 3/4 objemu, nasadil kvasnou zátku, zastrčil bublátko a vysadil jsem celé to divadlo na skříň.

Už druhý den to začalo kvasit a asi tři týdny to bublalo jedna báseň. Bylo zajímavé sledovat jak postupně ta cukrová vrstva mizí. Kvasinky dělají svou práci pořádně.
Po třech týdnech jsem demižón přemístil do sklepa, kde bylo chladněji a nechal tak měsíc svému osudu. Po té jsem mladé víno stáhnul pomocí hadičky do druhého demižónu.
Je potřeba to dělat pečlivě a nezvířit ani nenabrat vykvašený kal ze spodní části demižonu.
Na demižón se stočeným vínem jsem opět dal kvasnou zátku a bublátko a celé to nechal ještě dva měsíce ve sklepě dozrát. Trochu to ještě sem tam zabublalo.
Po dvou měsících jsem hotové víno stáhnul do obyčejných pet lahví a to tak, že jsem po naplnění lahve vymáčkl vzduch až začalo víno přetékat  a poté jsem lahev pečlivě uzavřel.

Ve výsledku jsem měl okolo pěti litrů čistého vína.

Víno je chuťově překvapivě dobré, aromatické, dost suché a docela silné. Už dvě deci jsou slušně cítit v hlavě.

Možná příští rok zase zkusím další recept.


Zde je odkaz na původní recept.