Nevařený sirup z černých bezinek

 

Na stránkách http://www.labuznik.cz jsem nalezl návod na sirup z černého bezu, a to částečným zkvašením. Přistupoval jsem k tomu trochu nedůvěřivě ale po pročtení komentářů jsem si řekl, že to musím zkusit.

Samotný recept vypadá takto:

Zvolené množství dobře zralých černých bezinek otrháme a po jejich omytí je dáme do velikého hrnce. Hrnec necháme někde v chladnější místnosti na čtyři dny ležet aby bezinky kvasily. Během této doby bezinkami občas zamícháme. Bezinky krásně pustí šťávu. Po čtyřech dnech puštěnou šťávu slijeme, vymačkáme zbylé bezinky, vše přecedíme a šťávu zvážíme.

Na 1kg šťávy přidáme 1kg cukru a jednu lžičku kyseliny citrónové. Vše pomalu zahříváme a od začátku sbíráme pěnu která se vytvoří. Sirup by neměl přejít varem, pouze by se měl cukr rozpustit. Horkou šťávu nalijeme do sklenic, které jsme si vyvařili. Sklenice uzavřeme a odložíme někam do chladnějšího prostoru.


Tolik recept.

Z vlastní zkušenosti mohu napsat , že sirup je opravdu dobrý. Objemově mi to vyšlo tak, že asi dva 12 litrové kýble natrhaných hrubých trsů bezinek daly po otrhání asi 8 litrů bobulek. Je nutné udělat dobrou probírku, protože se mi stalo, že částečně uschlé bobule mi začaly lehce plesnivět. Naštěstí jsem to kontroloval v hrnci ráno i večer, takže k žádnému neštěstí nedošlo. Po slití šťávy a vymačkání zbylých bobulí jsem měl asi 4,5 litru čisté šťávy. Množství cukru se mi zdá přesné, jenom zkusím dát té kyseliny příště více, trochu mi připadá chuť sirupu mdlejší než bych si přál. Pěny bylo od začátku opravdu hodně, takže jsem sbíral a sbíral. Hotový sirup jsem nalil do vyvařených lahví. Normálně jsem lahve naskládal na plech na utěrku s vodou a nechal to asi 20 minut sterilizovat. Kromě toho ještě používám fintu, kdy do víčka naleju trochu vodky a pak to z víčka přeleju do hrdla lahve se sirupem. Osvědčilo se mi to u sirupu z květů bezinek. Na konci jsem měl necelých šest litrů sirupu.

Příští rok přitlačím jak na sirup z květů tak na sirup z plodů a zkusím jak dlouho mi to vydrží ve spotřebě.

Takže zkuste a dobrou chuť.