Sirup z květu černého bezu

Květ černého bezuBezinkový sirup z květu mám opravdu rád. Je snadný, je dostupný a je i zdravý. Každý rok zmizí ze sklepa ještě před polovinou léta. Pokud máte možnost, natrhejte si pořádnou ošatku květů a dejte se do práce.

 

Na sirup budete potřebovat:

2l převařené a vychladlé vody
40 rozvinutých květů
80g kyseliny citrónové
3kg cukru

Postup je následující:

Do velké sklenice od okurek dáme oklepané, případně pro alergiky omyté, květy bezu. Zalijeme je vychladlou převařenou vodou a přidáme kyselinu citrónovou. Vše promícháme a necháme 24 hodin vylouhovat.
Další den vše slijeme a výluh přecedíme přes jemné plátno do hrnce. Přisypeme cukr a zahříváme až do jeho rozpuštění. Vše vaříme asi 5 minut od bodu varu. Ještě horké nalijeme do sklenic s uzávěrem a odložíme do sklepa.

 

Jednotlivé sirupy se různě liší, někdo dává kyselinu až po vylouhování do hrnce, různě se mění poměry cukru a kyseliny citrónové, a některé recepty ještě přidávájí citróny- buď jen šťávu nebo i nakrájené citróny. Zkusil jsem to nejprve s nakrájenými celými citróny ale pak je potřeba přidat více cukru, je to dost kyselé. Také mi bohužel sirup začal po měsíci plesnivět.

Po druhé jsem to zkusil jinak. Použil jsem šťávu z citrónu, přidal půl kila cukru navíc a výsledek jsem nalil do sterilizovaných lahví. Kromě toho jsem našel na internetu fintu, kdy do víčka nalijete malýho prcka vodky a po chvíli to z víčka přelijete na vrch naplněné lahve. Lahvě raději plňte sirupem až do hrdla, čím méně vzduchu, tím menší šance na plíseň. Tato varianta se mi osvědčila, ani jediná lahev se nezkazila. A že jsem udělal hned dvě dávky. I tak jsme sirup vypili ještě před koncem léta.